dr. Razvan Ioan Trascu

Acasă » Diete » Cereale pentru micul dejun

Cereale pentru micul dejun

Revin asupra ideii deoarece, aparent şi pentru cei mai mulţi, ideea de „cereale pentru micul dejun” şi ideea de „mic dejun sănătos” sunt una şi aceeaşi. Aşa să fie?

Sunt utile cerealele?

În primul rând… poţi consuma cereale pentru micul dejun dacă nu ai intoleranţă la gluten.

Intoleranţa la gluten e o boală în care organismul reacţionează neplăcut la gluten (diaree, durere abdominală, balonare & gaze).
Gravitatea variază între o formă uşoară (sensibilitate) cu disconfort trecător, sau gravă (boala celiacă).
Consultă medicul dacă crezi că ai intoleranţă la gluten!

Cerealele pot fi un mic dejun cu preparare rapidă (durează câteva minute să pregăteşti), care asigură un plus de energie de la prima oră. Trebuie consumate însă cu măsură şi numai în condiţiile unui stil de viaţă activ (şi mă refer la activitate fizică aici, nu la alergatul din întâlnire de afaceri în întâlnire de afaceri).

cereale

Dacă vrei să slăbeşti, atunci obligatoriu (1) renunţă la cerealele preambalate (inclusiv muesli) şi/sau (2) dacă insişti să consumi cereale, pregăteşte-ţi tu un mix de cereale (relativ) sănătos, conform reţetei de mai jos. Pentru că muesli aduce multe calorii (700-800/100g) şi puţini nutrienţi, indiferent de ce îţi promite reclama şi/sau eticheta frumos colorată.

 

Ce cereale putem servi?

Dacă ai norocul să nu suferi de intoleranţă la gluten, poţi servi orice cereale, dar cu măsură: aduc în dietă doar fibre, carbohidraţi cu indice glicemic mare (amidon), ceva proteine slabe calitativ (gluten), vagi urme de grăsime (din lactate); o analiză pertinentă a lor găseşti aici, alături de un punct de vedere pe care îl împărtăşesc.

Dacă suferi de intoleranţă la gluten, alegerile sigure pot fi reprezentate doar de alimentele în care lipseşte glutenul: quinoa, hrişcă, porumb, mei, tapioca, in, soia, orez.

 

Ce cereale consum eu?

De obicei (nu zilnic!) servesc un amestec propriu (am dat aici un exemplu); o altă reţetă este următoarea:

  • 400g seminţe de in (folosesc seminţele de in pentru aportul de grăsimi bune – conţin 22,8g% omega-3 cu doar 5,9g% omega-6)
  • 250g fulgi secară
  • 250g fulgi ovăz
  • 250g tărâţe de grău
Informaţii nutriţionale (valori medii) pentru mixul meu de cereale.

Informaţii nutriţionale (valori medii) pentru mixul meu de cereale.

Amestecul este, după cum se vede, destul de intens calorigen: aduce peste 300cal/100g (motiv pentru care porţia mea este undeva în jurul valorii de 50g (2-3 linguri), adică aprox. 160 cal).

NB: valorile sunt medii şi orientative: amestecul nu e perfect omogen,, prin urmare caloriile pot fi mai multe sau mai puţine!

 

Pentru micul dejun folosesc următoarele cantităţi (vezi şi foto; tara cântarului electronic este ajustată după adăugarea fiecărui ingredient):

Această prezentare necesită JavaScript.

  • 50g mix de cereale (mărunţite la robot, deoarece seminţele de in înghiţite întregi sunt eliminate la fel de întregi 🙂 )
  • 25g migdale (am explicat deja de ce sunt importante)
  • 50g coacăze negre (vitamina A si C, oarece B-uri, ceva minerale)
  • 200g chefir uşor (am luat doar de data asta, voiam să testez gustul!) 🙂

Aportul total de calorii este: 160 (mix) + 132 (migdale) + 30 (coacăze) + 70 (chefir) = 392 cal.

Măricel, dar acceptabil având în vedere că dimineaţa fac ceva exerciţii acasă şi apoi în drum spre cabinet merg pe jos cel puţin 3km în pas alert. 🙂

chefir cereale mic dejun

Poftă mare şi… nu uita să faci mişcare: o să ai nevoie, dacă vrei cereale!


6 comentarii

  1. ani_beita spune:

    Buna!
    Nu am gasit in lista ta de fulgi de cereale, orzul. Nu iti plac fulgii de orz sau este un alt motiv pentru asta?

    Apreciază

    • Răzvan spune:

      Motive personale (nu mă omor după ei) și academice (au multe calorii, mulți carbohidrați, nu au densitate nutritivă mare).

      A nu se interpreta că sunt contra lor: îmi sunt ușor indiferenți (în dieta uzuală) și îi consider inutili în cure de slăbire (îngrașă în cantități mari).

      Apreciază

  2. Si….
    Cei cu boala celiaca,trebuie sa se informeze foarte bine, in caz de au nevoie de medicamente pentru a trata alte boli(simptome) sau daca iau suplimente nutritive.
    In foarte multe medicamente se foloseste celuloza si lactoza….avand ca rezultat reactii alergice la oamenii cu intolerante la gluten si lactoza. Informati-va farmacista (ul) despre intoleranta de care suferiti,inainte de a cumpara medicamente si cititi bine prospectul!

    Apreciază

    • Răzvan spune:

      Si unde intervine celuloza? 🙂 nu tot ce se termină în „-oză” provoacă intoleranţă.

      Dar da, trebuie consultat prospectul si informat medicul şi farmacistul în caz de intoleranţă.

      Dar totuşi, ce legătură are cu cerealele??? 🙂

      Apreciază

  3. Ah! De cand astept un astfel de articol! De peste 4 ani micul dejun se compune din : 1)iaurt mare (continut variabil de grasime ;0-2, cel cu 0 n-are niciun gust 😦 ; 2) fulgi de ovaz (1 LG) 3) seminte de in, maruntite (cca 1 LG) 4) germeni de grau (1 LG) 5) fulgi de porumb fara zahar ( 2 LG). (am folosit si tarate de grau dar am citit ca ar fi contraindicat din motive de acid uric). E foarte satios; poate chiar prea satios dar nu stiu ce sa elimin.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Important:

Niciuna dintre recomandările de pe acest blog nu se substituie unui consult medical.
Cereţi întotdeauna sfatul medicului înainte de a încerca orice remediu!